A légy irtása
A légy is egy nagyon érdekes egészségügyi kártevő. Irtására tulajdonképpen csak az utóbbi években kerültek forgalomba engedélyezett készítmények, persze mégis sokan próbálkoztunk légyirtással előtte is. A legelképesztőbb mértékű fertőzöttséget látjuk még napjainkban is egy-egy konyhában, étteremben, élelmiszerüzemben. Tudomásul kell vennünk, hogy a légyirtást csak kártevőirtószerekkel nem lehet megoldani. Hogy is lehetne, ha nyári nagy melegben akár 24 óra alatt kifejlődik a lárvából a repülő rovar? A légyirtás ugyancsak elképzelhetetlen úgy is, hogy a falakat permetezzük olyan belső terekben, ahol ebédet főznek, kenyeret sütnek, vendégek étkeznek stb. Mindent el kell követnie tehát az üzemeltetőnek, hogy a legyek bejutását megakadályozza, de legalábbis mérsékelje.
Legyek ellen tehát csak sokféle módszer együttes alkalmazásával lehet védekezni. Szükség van a rovarhálóra, a fénycsapdára, a különböző függönyökre, a hagyományos légypapírra, a légyirtó granulátumra, szerves trágya kezelésre, gyakori kukaelszállításra stb., és csak kiegészítheti ezeket a nyílászárók körül a kültéren elvégzett permetezés.